SI NAOZAJ VEĽKÝ GURMÁN A VYZNÁŠ SA V GASTRONÓMII??
SAUERBATEN-pečené mäsko na kyslo so zemiakovými haluškami,považujú za svoje typické jedlo:
Rusi
Nemci
Švédi
FOIE GRAS(kačacia alebo husacia pečeň) podávaná ako predjedlo je typická pre krajinu:
Dánsko
Nórsko
Francúzsko
V ktorom španielskom meste sa zrodila národná pochúťka ,,PAELLA~-jedlo pripomínajúce rizoto so zeleninou,kuracím,či králičím mäsom a slimákmi?
Valencia
Madrid
Barcelona
Medzi hlavné rumunské špeciality patrí:
Mamaliga-kaša z kukuričnej múky
zemiakové pyré
čevabčiči
Obľúbenou polievkou Rumunov je:
ŠČI
ČIORBA DE BURTA-mäsový vývar na kyslo
Halaszle
V niektorých regiónoch Poľska je obľúbenou polievkou:
,,žufan~
žiraf
,,žurek~-biely boršč/barszcz bialy/
VARENYKY sú ukrajinské:
pirohy
parené buchty
cestoviny
Jasná jednotka,česká klasika,ktorá je považovaná za národný pokrm je:
Grilovaná krkovička
Vepřo,knedlo,zelo
Segedínsky guláš
Pokrm,ktorý je zložený zo surovín hojne sa vyskytujúcich na našom území,je spomínaný už v 1.slovenskej kuchárskej knihe z r.1826,skladá sa z hovädzieho mäsa,omáčky,koreňovej zeleniny,smotany,knedlí:
Králik na smotane
Paprikáš
Sviečková na smotane
Silný hovädzí vývar-hovädzie mäso varené vo vývare,hovädzia špička varená v zeleninovom vývare sa považuje za národné jedlo:
Slovákov
Rakušanov
Nemcov
MOZARTOVE GULE(MOZART KUGELN)-čokoládová pochúťka z horkej čokolády,plnená marcipánom,z čerstvých zelených pistacií a vrstvami jemného orieškového nugátu sú symbolom mesta:
Viedeň
Innsbruck
Salzburg
LYUTENITSA(LUTENICA)-červenkastá nátierka z grilovanej červenej papriky,mrkvy a rajčinového pyré,spolu s čerstvým chlebom a syrom pohladí chuťové poháriky,najlepšie chutí čerstvá,pripravená doma a je typická pre krajinu:
Turecko
Holandsko
Bulharsko
TZATZIKY-Biely jogurt s nastrúhanými uhorkami,cesnakom,korením.Podáva sa zvyčajne ako predjedlo alebo ako príloha k šalátom,gyrosu,či niektorým druhom mäsa.Tzatziky pochádza z:
Grécka
Srbska
Egypta
Jednou z najväčších kulinárských hodnôt Maďarska je/sú:
Balatonská paprika
Halaszle
Segedínska kapusta
Dezert,ktorý nesmie chýbať v žiadnej poriadnej reštauracií,skladá sa z piškótového cesta s výdatnou čokoládovou plnkou a šlahačkovou polevou:
Krémeš
Šomló halušky/SOMLÓ GALUSKA/
Ťahaná štrúdľa
KOSHARI,niekde označované ako kushari-zmes šošovice,cestovín,ryže a ďalších ingrediencií v paradajkovej omáčke,jedlo je dochutené karamelizovanou cibuľkou,cesnakom a cícerom.Je považované za národné jedlo:
Turecka
Estónska
Egypta
CHIMICHURI-zmeska olivového oleja,oregana,štipľavých papričiek,petržlenovej vňate,octu a cesnaku je typická pre:
Argentínu
Brazíliu
Ekvádor
TACOS-malá tortilla/placka/,ktorá je naplnená zmesou,je typické pre:
Srbsko
Mexiko
Nórsko
Nápoj z horúcej kávy,írskej whisky,cukru,smotany,ktorá sa dnes často nahrádza šľahačkou.Ide o kávu:
Viedensku
Brazílsku
Írsku
Známy koláč z Benátok,pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót,alebo Pan di Spagna,nasiaknutých stuhnutým espressom a krému mascarpone,vaječného žltka a snehu ktorý sa aromatizuje rumom,niekedy aj marsalskym vínom.
Marlenka
Tiramisu
Sacherová torta
SI NAOZAJ VEĽKÝ GURMÁN A VYZNÁŠ SA V GASTRONÓMII??
Autor testu je: karin Dátum vytvorenia: 3.9.2018 Test bol vyhodnotený: 1041 krát
Za všetky texty a obrázky použité v kvízoch zodpovedajú ich autori. Ich obsah sa nemusí zhodovať s názormi a postojmi KvízMajstra. V prípade, že máte znalosť, že niektorý text, fotka alebo obrázok porušuje tieto podmienky, prosím dajte nám o tom
vedieť a tento obsah bude zo servera odstránený.